Vaasan Voimaveikot 80 vuotta!

Tietopankki, terveys

Klikkaa alla näkyviä otsikoita valitaksesi haluamasi aiheen. Sisältö avautuu esille otsikkoa klikkaamalla ja sulkeutuu samalla periaatteella.

Ravinto

Ravitsemuksesta hyvää perustietoutta Olympiakomitean kotisivuilta >> täältä

Silsatiedote

Tarttuva vartalo- ja hiussilsa

Painiliiton ohjeet silsan hoitoon

- Aiheuttaja tavallisesti Trichophyton tonsurans-sieni.
- Läiskäinen, hilseilevä ihottuma, reunat voivat olla koholla ja punoittaa, ”läntti”.
- Hiuspohjassa hilseilevä, karstainen läntti, hiusten lähtöä ihottuma-alueelta.
- Tautia tulee epäillä aina jos painijalle tulee uudenlainen ihottuma.
- Taudin toteamisen ja hoidon aloituksen suorittaa lääkäri.
- Sieninäytteen ottaminen on suotavaa diagnoosin varmentamiseksi, mutta näytteen otto ei saa viivästyttää hoidon aloitusta.
- Kaikki painijoiden T. tonsurans tapaukset hoidetaan sisäisellä lääkekuurilla:


- terbinafiini (Lamisil), tbl 250mg
- alle 20kg 62,5mg / pv
- 20 – 40kg 125mg / pv
- yli 40kg 250mg / pv
- ihoinfektioissa 2 viikon kuuri ja hiuspohjan infektioissa 4 - 8 viikon kuuri, tilanne tarkistettava 4 viikon kohdalla


TAI
- itrakonatsoli (Sporanox), kaps 100mg
- alle 40kg 100mg / pv
- yli 40kg 200mg / pv
- ihoinfektioissa 2 viikon kuuri ja hiuspohjan infektioissa 4 - 8 viikon kuuri, tilanne tarkistettava 4 viikon kohdalla


- Painikielto, koskien myös harjoittelua painimatolla, vähintään 2 viikkoa – edellyttäen että ihottuma on parantunut. Koko kuurin kestävä tauko on suotava. Hiuspohjan infektioissa painitauko 4 viikkoa.
- Läntin paikallishoito salvalla ei ole taudin hoitoa!
- Lisäksi hoidon aikana potilaan oireettomat perheenjäsenet, oireettomat harjoituskumppanit ja sekä näiden harjoituskumppanien oireettomat perheenjäsenet käyttävät estohoitona koko keholle ketokonatsoli-lääkeshampoota (Nizoral) kerran päivässä 1 viikon ajan. Koko vartalon ja hiusten pesu, annetaan vaikuttaa 3-5min ja huuhdotaan pois.
- Nizoralin säännöllinen käyttö (1 kerta / viikko) on painijalle muutenkin suotavaa sienen leviämisen kurissa pitämiseksi. Kilpailuissa kannattaa aina pestä koko keho Nizoralilla.
- Hoitokuurin aikana painimatot ja pesutilat tulee desinfioida esim. Klorin-liuoksella. Säännöllinen desinfiointi kuuluu luonnollisesti asiaan.
- Hoida itsesi ja pidä laji sienestä puhtaana!

Lähde:
mykologi Jouni Issakainen, TYKS, Sienilaboratorio
prof. Inkeri Helander, TYKS, Iho- ja sukupuolitautien klinikka

Mika Lehto 27.04.2016

Läntin paikallishoito salvalla ei ole taudin hoitoa!!   

PainisieniHiuspojassa sieni                                                                                                                                                                                                                                          

 

Märkärupi

Vaikka märkärupea ei ole ollutkaan salilla, se on niin yleinen ja helposti leviävä, että on syytä tunnistaa se heti alkuvaiheessa.

Märkärupi on tavallisin bakteerien aiheuttama ihotulehdus lapsilla. Sen aiheuttaa streptokokki- tai stafylokokkibakteeri, ja sitä ilmenee erityisesti pienillä lapsilla varsinkin kesällä ja syksyllä, mutta myös ympäri vuoden.
Märkäruven ensimmäinen oire on pieni punainen läiskä, jonka reunoille kehittyy halkeileva rakkula, ja sen jälkeen tyypillinen kellanruskea märkärupi.
Muutokset ovat mahdollista lievää kutinaa lukuun ottamatta oireettomia. Kun lapsi koskettelee kutiavia rakkuloita, hän siirtää sormissaan ihottuman helposti omalla ihollaan toiseen paikkaan tai kaverin iholle. Märkärupea voi esiintyä kaikkialla ihossa, mutta useimmiten kasvoissa nenän ja suun ympärillä ja hiusrajassa, sekä käsissä. 

Joskus märkärupi voi pesiytyä pieneen ihovammaan kuten naarmuun useimmiten se kuitenkin pesiytyy näennäisesti terveelle iholle. Paikalliset imusolmukkeet voivat turvota ja aristaa. Märkärupi voi hoitamattomana kroonistua ja kukkia useita viikkojakin. Hoitamattomissa tapauksissa streptokokin tiettyjen bakteerityyppien komplikaationa voi esiintyä munuaistulehdus, joka nykyisin on Suomessa harvinainen

Taudin toteaminen tapahtuu yleensä tyypillisten kliinisten oireiden perusteella, eikä erityisiä laboratoriotutkimuksia tarvita.

Paikallishoito fusidiinivoiteella tai basitrasiini-neomysiinivoiteella on käypä hoito silloin, kun sairaus esiintyy pienemmällä kuin 6 neliösentin (2 x 3 cm) alueella. Ennen voiteen levittämistä tulee yrittää poistaa rupimainen materiaali läiskien päältä. Tämä onnistuu parhaiten liottamalla rupia etukäteen kylvyssä tai suihkussa tai vaihtoehtoisesti asettamalla kosteita sidoksia rupia pehmentämään. Voi olla myös eduksi käyttää jotakin antibakteeri-shampoota koko muun vartalon pesuun. Sillä ehkäistään uusien läiskien ilmaantumista. Märkäruven leviämisen kannalta on tärkeää välttää raapimista ja yhteisten pyyhkeiden käyttöä. Jos paraneminen ei ole alkanut 3-4 päivän säännöllisestä hoitamisesta huolimatta tai märkärupi leviää laajalle, hoidoksi tarvitaan usein lääkärin määräämä antibioottikuuri.

Tauti tarttuu 2 vuorokautta paikallishoidon ja vuorokausi suun kautta aloitetun antibioottikuurin jälkeen. Tauti on  herkästi tarttuva eikä salille pidä tulla ennen kuin se on parantunut.
Parantumisen edellytys on huolellinen hygienia. Kädet on pestävä usein, kynnet on leikattava lyhyiksi, ja vaatteet sekä vuodevaatteet on pestävä huolellisesti ja vaihdettava usein.

 

Markarupi

Syyhy

Vaiva, jolta olemme toistaiseksi välttyneet, mutta joka helposti tarttuvana on syytä tunnistaa.

Syyhy (Scabies) on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus, jonka oireena on voimakas kutina erityisesti jaloissa, kasvoissa ja päänahassa. Syyhypunkki tarttuu helposti. Tämän takia kaikki sairastuneen painikaverit ja perheenjäsenet on hoidettava, ja käsittely on toistettava viikon kuluttua.

Syyhyä esiintyy kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen paljon lasten keskuudessa. Syyhy tarttuu läheisen fyysisen kontaktin välityksellä. Tartunnan voi saada myös huonekaluista, vaatteista ja vuodevaatteista, koska syyhypunkki voi selviytyä hengissä parin vuorokauden ajan ihmisen ulkopuolellakin.

Syyhypunkki on loinen, joka elää ihossa. Hedelmöittynyt naaraspunkki kaivaa ihoon käytäviä, joihin se tekee ulosteensa ja munii munansa. Naaraspunkki on 0.3-0.4mm pitkä, joten sitä ei voi nähdä paljaalla silmällä. Munista kehittyy 2-3 viikon kuluessa sukukypsiä aikuisia punkkeja. Aikuinen punkki elää ihossa 4-5 viikkoa, jona aikana moni naaraspunkki ehtii hedelmöittyä, munia munansa jne.

Kutina alkaa kun henkilö herkistyy punkin eritteille. Kun on kyseessä ensimmäinen tartunta, tähän menee tavallisesti 3-6 viikkoa. Kutina on voimakkainta öisin, ja se pahentuu päivä päivältä. Iho voi kutista niin paljon, että lapsi raapii ihon verille. Kutinaa esiintyy eniten jaloissa, päänahassa ja kasvoissa mutta myös käsissä ja alavatsassa. Ihossa on punoittavia näppylöitä tai rakkuloita niissä kohdin, jossa punkit elävät.

Voi olla vaikeaa todeta, onko painijalla syyhy vai ei. Kunnon suurennuslasin ja voimakkaan valon avulla on kuitenkin mahdollista nähdä punkin tekemät käytävät. Ne näyttävät siltä kuin joku olisi piirtänyt lapsen ihoon ohuita, kiemurtelevia viivoja. Itse loisen näkeminen on yleensä mahdotonta, sillä punkki asustaa syvällä käytävän päässä.

Lääkitys: Syyhyyn löytyy useita erilaisia lääkkeitä. Nix-shampoo ja -voide on eniten käytetty ja sitä saa apteekista ilman reseptiä. Nixillä ei ole tunnettuja haittavaikutuksia, joten sillä voidaan hoitaa kaikki yli puolivuotiaat lapset. Kaikki samassa taloudessa olevat hoidetaan riippumatta onko heillä oireita vai ei. Myös niiden henkilöiden, jotka ovat olleet läheisessä fyysisessä kontaktissa oireista kärsivän henkilön kanssa, on hoidettava itsensä.  Kaikki käytössä olleet vaatteet ja vuodevaatteet pestään hoitopäivänä.

Potilas pestään normaalilla shampoolla ja saippualla ja kuivataan pyyhekuivaksi. Nix-shampoota levitetään hiuksiin ja päänahkaan. Aineen annetaan vaikuttaa 10 minuuttia, minkä jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti vedellä ja kuivataan. Voidetta levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle kaikkialle vartaloon, mutta ei pään alueelle eikä limakalvoille. Puetaan puhtaisiin vaatteisiin. Iho pestään 8-12 tunnin kuluttua voiteen levittämisestä, potilaalle vaihdetaan puhtaat vaatteet ja vuodevaatteet. Hoito toistetaan viikon kuluttua.

Kutina voi jatkua 2-3 viikkoa hoidon jälkeenkin. Tämä johtuu ihon tulehdusreaktiosta ja se hoidetaan kortisonivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Kotihoito: Jos olet varma, että lapsella on syyhy, voit aloittaa yllämainitun hoidon.

Lääkäriin otetaan yhteyttä: Jos epäilet syyhyä, muttet ole aivan varma.
Jos kutina ei ole hävinnyt kolmen viikon kuluttua hoidosta

Laihduttamisesta

Hannu kirjoitti keskustelupalstalla tärkeästä aiheesta. Siitä seuraava poiminta:

Rasvojen poltto ei ole vaarallista, jos rasvavarastoissa on jotain poistettavaa. Sen sijaan nestepoisto on aina kehitystä heikentävä toimenpide ja yli 5% kokoluokassa terveysriski ja 10% luokassa siinä on jo kuolemanvaara. Tiedossa on, että nesteenpoisto yhdistettynä sienilääkekuuriin on hengenvaarallinen pienemmässäkin määrässä. Tästä on esimerkkinä kaksi outoa kuolemantapausta USA:ssa 2000 -luvun alussa. Tutkimukset johtivat molemmissa tapauksissa siihen, että lopullinen syy oli tämä yhdistelmä.